DevHeads.net

Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

Repeated errors on the console like this:

Starting udev Kernel Device Manager...
[FAILED] Failed to start udev Kernel Device Manager.
See 'systemctl status systemd-udevd.service' for details.
[ OK ] Stopped udev Kernel Device Manager.
Starting udev Kernel Device Manager...
[FAILED] Failed to start udev Kernel Device Manager.
See 'systemctl status systemd-udevd.service' for details.

When I finally get to the emergency console the output from "systemctl
status systemd-udevd.service" isn't actually any more helpful:

● systemd-udevd.service - udev Kernel Device Manager
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-udevd.service; static; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2019-04-10 09:43:21 BST; 3min 41s ago
Docs: man:systemd-udevd.service(8)
man:udev(7)
Process: 938 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-udevd (code=exited, status=226/NAMESPACE)
Main PID: 938 (code=exited, status=226/NAMESPACE)

Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: Starting udev Kernel Device Manager...
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Main process exited, code=exited, status=226/NAMESPACE
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Failed with result 'exit-code'.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: Failed to start udev Kernel Device Manager.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Service has no hold-off time (RestartSec=0), scheduling restart.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Scheduled restart job, restart counter is at 5.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: Stopped udev Kernel Device Manager.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Start request repeated too quickly.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: systemd-udevd.service: Failed with result 'exit-code'.
Apr 10 09:43:21 trick.home.annexia.org systemd[1]: Failed to start udev Kernel Device Manager.

The kernel is: 5.1.0-0.rc3.git3.1.fc31.x86_64

It seems to be a udev problem because going back to kernel 5.0.0
does not help ...

Rich.

Comments

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Petr Pisar at 04/11/2019 - 09:02

On 2019-04-10, Richard W.M. Jones < ... at redhat dot com> wrote:
-- Petr

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Adam Williamson at 04/11/2019 - 11:04

On Thu, 2019-04-11 at 13:02 +0000, Petr Pisar wrote:
If it works with enforcing=0, it's probably in the same bucket as
<a href="https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1697667" title="https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1697667">https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1697667</a> . Please check for
AVCs and add a comment listing any that aren't in my initial report
there.

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Lennart Poettering at 04/11/2019 - 05:22

Follow-up on this:

This does sound a lot like a different iteration of this:
<a href="https://hansdegoede.livejournal.com/20910.html" title="https://hansdegoede.livejournal.com/20910.html">https://hansdegoede.livejournal.com/20910.html</a>

i.e. turning off enforcing mode might have solved the issue for you.

Lennart

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By =?ISO-8859-1?Q?... at 04/10/2019 - 08:08

Just FTR, my Rawhide is working fine with systemd-242~rc3-1.fc31.x86_64.

Vít

Dne 10. 04. 19 v 10:50 Richard W.M. Jones napsal(a):

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Lennart Poettering at 04/10/2019 - 08:17

does adding a drop-in for the service unit with the following contents fix it?

[Service]
RestrictSUIDSGID=no
ProtectHostname=no

Lennart

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Richard W.M. Jones at 04/10/2019 - 08:33

On Wed, Apr 10, 2019 at 02:17:43PM +0200, Lennart Poettering wrote:
To set expectations here, I don't think I'm going to have time to look
at this. I've just finished rebuilding the machine and I don't want
to break it again because I need it for work.

Rich.

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Richard W.M. Jones at 04/10/2019 - 04:53

Forgot to say that the version of systemd is:
systemd-242~rc3-1.fc31.x86_64

Rich.

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Richard W.M. Jones at 04/10/2019 - 05:49

On Wed, Apr 10, 2019 at 09:53:26AM +0100, Richard W.M. Jones wrote:
systemd-242~rc4-1.fc31 is also broken. Maybe critical packages like
these could be tested in a VM before we let ordinary users suffer
them?

Anyway I ended up completely destroying the system while trying to
recover so now have to reinstall from scratch.

Rich.

Re: Anyone seeing udev failing to start in Rawhide?

By Damian Ivanov at 04/10/2019 - 05:05

Yes, system is unable to boot anymore. With previous kernels and rescue
modes as well. I used the opportunity to install silver blue.
BR,
Damian