DevHeads.net

Postings by Jerry Geis

Kickstart file for software raid

I am using a kickstart file for CentOS 7

raid / --device=md0 --fstype="xfs"
--level=1 --useexisting
raid /home --noformat --device=md1
--level=1 --useexisting

It is erroring out on the --useexisting.

The exact text is:
RAID volume "0" specified with "--useexisting" does not exist.

What did I do wrong?

Jerry

Remote update OS from 6 to 7

Hello all...
I have a remote machine running C6. I desire to update it to C7. Not
possible to be on-site. Can I copy the Everything ISO for C7 to the
machine,
mount -o loop C7.Everything.iso /media/cdrom

then do a "yum upgrade" ?

Will that work? The server is using software raid.

Thanks

Jerry

USB disk IO

Hello - frequently I turn on my external USB 3.0 disk and back. While my
machine is copying and backing up my desktop becomes very sluggish.

Is there a way to change that ? I am using CentOS 7.5 x86 with a very nice
processor extra cores available and plenty of memory. There is no reason
the "other" cores cannot keep the desktop going.

Thanks,

Jerry

Certbot error CentOS 7.5

Hi All - I am running CentOS 7.5 and trying to use certbot.
I am getting an error 403 forbidden on the
/.well-known/acme-challenge/-CG_gSckofY5ln7TdMvoanDI1_FBRh8otQkyB0hxmoo

Some searching indicated permission problems... I also noticed that the
/var/www/html directory does not even have the .well-known directory in
it. The /var/www/html directory was root:root I changed it to root:apache
and still same error.
ls -l /var/www/
total 0
drwxr-xr-x. 2 root root 6 Jun 27 09:49 cgi-bin
drwxr-xr-x. 6 root apache 214 Jun 27 09:49 html

Anyone ran into this ?

Bash question

Hi All,

I am trying to build a command line with spaces in the argument. This
demonstrates what I am trying to do. Clearly the first two commands work
fine. However, the last 4 lines to not.

/opt/libreoffice5.4/program/soffice.bin --headless --convert-to csv
"/tmp/file.xlsx"
/opt/libreoffice5.4/program/soffice.bin --headless --convert-to csv
"/tmp/file 2.xlsx"

MSG="file 2"
MSG="csv \"$MSG\""
echo $MSG
/opt/libreoffice5.4/program/soffice.bin --headless --convert-to $MSG

I am trying to make a variable containing spaces which is MSG. Then add to
that variable the argument csv.

Install C7 on HP DL360e G8

HI All - I am trying to install the above... The BIOS reports 1 virtual
drive, but when C7 is installing there are 0 disks found.

From the hardware it says the raid card is a P420 ...

I did a little searching and saw it talking about B320i card - which does
not seem to be my card. I'm stuck.

Any thoughts? Thanks,

Jerry

wildcard certificate

Hi all - I am trying to figure out how to add a wild card certificate given
to me for a CentOS installation. I have a script that sets up HTTPS so I
am a little familiar with things - but they provided me two files:
name_ee.crt
name_i1.crt

I'm not sure how to apply that to the /etc/httpd/conf.d/ssl.conf file?
Anyone done that before ?

My initial searches were not helpful. Thanks,

Jerry

NVIDIA binary on CentOS 7.5 and NOUVEAU

I have NOUVEAU driver disabled however its "showing" in my X log file.

[ 140.086] (II) NVIDIA dlloader X Driver 390.59 Wed May 9 21:30:06 PDT
2018
[ 140.086] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 140.086] (II) NOUVEAU driver
[ 140.087] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[ 140.087] RIVA TNT (NV04)
[ 140.087] RIVA TNT2 (NV05)
[ 140.087] GeForce 256 (NV10)
[ 140.087] GeForce 2 (NV11, NV15)
[ 140.087] GeForce 4MX (NV17, NV18)
[ 140.087] GeForce 3 (NV20)
[ 140.087] GeForce 4Ti (NV2

clutter

HI All - I am getting an error on clutter with gstreamer-1 ?
This is standard centos 7.5

gst-inspect-1.0 /usr/lib64/gstreamer-1.0/libgstclutter.so

(gst-inspect-1.0:21979): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter:
Could not initialize Gdk
Could not load plugin file: File
"/usr/lib64/gstreamer-1.0/libgstclutter.so" appears to be a GStreamer
plugin, but it failed to initialize

What do I do with that - the file is present, I even just did a yum
reinstall clutter*

Thanks

Jerry

Question on CentOS 7.5 clutter-1.0 pkgconfig missing

Hello - I seem to be missing a pkgconfig clutter-1.0 file on C7.5

Doing yum provides "*/clutter-1.0" does not provide anything for
/usr/share/pkgconfig ?

Am I missing something ? how can I get the pkgconfig for clutter ?
My system has none even though I have all the clutter-devel packages
installed.

Thanks,

Jerry

CentOS 7.5 and GPU memory

Is there a way to "control" how much GPU memory the OS uses ?
Back on CentOS 7.4 it "seemed" to use less. I want / need to tell 7.5 to
use less.\ or no GPU memory. I have a video application that needs more of
the GPU memory and not so much the OS taking that memory.

How do I do that?

Thanks,

Jerry

CentOS 7.5

Hi All - Just checking on "expected" 7.5 release - I'm guessing its very
close.

On a side note... I played with CR enabled it and did the update, my
/etc/redhat-release still says the old 7.4... I was thinking it would say
something different for CR.

Anyway looking forward to 7.5!

Thanks,

Jerry

Vmware - Slightly off topic

Hi All,

What is the correct way to provide a CentOS 7 - WMware image for ESX ?

As an amateur to VMware - I thought - great I can get VMplayer and ESX
should be able to import my image... Wrong... I even went through the
trouble of "converting" to VMWare workstation and thinking ESX could import
that - Apparently still Wrong... I cannot for the life of me understand
how one product family is so incompatible with itself.

xfs file system errors

How do I fix an xfs file system error ?

I searched and it says to run xfs_repair /dev/sda1 - did not work.
I got an error on boot and the machine dropped into service mode by
entering the PW. I entered the above command and it said couldnt load
library...

SO I rebooted, dropped into rescue mode. Again I entered the command above
and it said teh same thing.something about could not load library

What am I missing ? Thanks,

Jerry

pid_max

I have two systems both running CentOS 7.4

one shows pid_max as 32768
the other shows pid_max as 49152

Why might that be ? I would have thought they would be the same. I have not
changed them.

Thanks,

Jerry

virt-manager change to bridged networking on CentOS 7.4

Hi All,

I have virt-manager running just fine currently using NAT.

I want to "change" it to bridged network. The GUI is not letting me change
anything on the network section.

How do I change it to be bridged ?

Thanks,

Jerry

Question on CentoS 7.4 on nvidia

I installed the elrepo kmod-nvidia and also the nvidia-detect and modules
(see below).

I had X working with the 3.10 from Centos - but video was freezing. SO I
thought I would try the elrepo kernel. I installed that and X does not come
up?

How do I re-make the nvidia module for 4.14.5 kernel? I want to make sure
the kmod kernel did it.

yum files in /tmp

I am getting /tmp/yum_save_tx.2017-12..... files in /tmp one every hour.
What process is making these files ???
I have stopped PackageKit so its not running.

I am running CentOS 7.4. With GNOME desktop. Thanks

Jerry

Failed attempts

hi All,

I happened to login to one of my servers today and saw 96000 failed login
attempts. shown below is the address its coming from. I added it to my
firewall to drop.

Failed password for root from 123.183.209.135 port 14299 ssh2

FYI - others might be seeing it also.

Jerry

Nvidia error

I am getting this error on CentOS 7.4

kernel: NVRM: API mismatch: the client has the version 384.98, but#012NVRM:
this kernel module has the version 384.90.

Error message at times

I see this message once in a while:
Buffer I/O error on dev dm-1, logical block 8388592, async page read

I am using two crucial SSD as RAID-1 on CentOS 7.4

What should I do? can I mark that block as not usable. ?

Thanks,

Jerry

/usr/bin/x0vncserver large blocks on screen at times

I use this vnc program to remote into my station. (C 7.4)

When I do, about every 5 to 10 seconds a big solid block appears on my
screen. About six inches long and 3 inches wide. it quickly then goes away.

I use the realvnc.com viewer when I do this.

Is there some setting that would help with this ?

Jerry

Dahdi get latest

I am trying to use dahdi complete 2.11.1 with a 4.13 kernel. - NOT working
for know reasons.
I tried applying two patches but still get compile errors. AHHH!

How do I just use git to get the latest with the fixes ????

This command did not work - I still get the errors.
git clone git://git.asterisk.org/dahdi/linux dahdi-linux

Thanks,

Jerry

compile webkit

I am trying to compile webkitgtk
I downloaded the webkit source, extracted

CMake Error at Source/cmake/OptionsGTK.cmake:12 (message):
GCC 4.9.0 is required to build WebKitGTK+, use a newer GCC version or
clang

I downloaded 2.14.7 - just like CentOS 7.4 has, how can I be getting a GCC
error ?

My goal is to get the MediaSource package in webkit working. It seems to
not be enabled.
Is there a better way ?

Thanks,

Jerry

VNC into CentOS 7.4

When I VNC into 7.4 everything is fine until I run vmplayer (VMware).
The vmplayer runs but when I type on the console for vmplayer which is also
running a centos image I get multiple key presses - sometimes. Its not
everytime - but enough to be annoying.

How do I take care of that ?

Jerry

vmplayer for linux 12.5.7 on CentOS 7.4

So after the update to CentOS 7.4 vmplayer 12.5.7 is no longer working.

I can't believe after all the time that RHEL 7.4 has been released and
VMware has not fixed the issue and made a new release.

What is everyone doing that used the vmplayer on linux?

Thanks,

Jerry

webkit on CentOS 7.4

Hello is the webkit with CentOS 7.4 compiled with ENABLE_MEDIASOURCE ?

When I call the set_media_source function with TRUE and then ask
get_media_source function for the value it returns TRUE. I presume it would
no return TRUE if its not enabled.

However, my webpage with a video tag using webkit is not finding the
MediaSource.

Thanks,

Jerry

update to 7.4

I was doing an update to 7.4 and somewhere in middle the machine died.

If I drop back to a previous kernel the machine is alive. So how do I say
"forget the previous yum update" and start all over and do it again.

Booting into the new kernel I get a kernel fault. So going back one level
on teh boot screen solves that - I just need to start the update again. How
is that?

Thanks,

Jerry

vmware player 12.5.7 with CentOS 7.4

hi all - anyone find a way to get vmware player 12.5.7 working with 7.4?

Thanks - everything good with the upgrade except that.

Great job CentOS team!

Jerry

starting vmplayer I get the following:
Note: adwaita is installed.
canberra is installed
No idea what pk is ?

vmplayer

(vmware-modconfig:12595): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in
module_path: "adwaita",
/usr/share/themes/Adwaita/gtk-2.0/main.rc:733: error: unexpected identifier
`direction', expected character `}'

(vmware-modconfig:12595): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in
module_path: "adwaita",
/usr/s

Update to 7.4 using DVD

I am attempting to update to 7.4 using the DVD

I get these errors(truncated list)
Error: Package: libgpod-0.8.3-14.el7.x86_64 (@epel)
Requires: libusbmuxd.so.2()(64bit)
Removing: usbmuxd-1.0.8-11.el7.x86_64 (@anaconda)
libusbmuxd.so.2()(64bit)
Obsoleted By: usbmuxd-1.1.0-1.el7.x86_64 (c7-media)
Not found
Error: Package: network-manager-applet-1.4.0-2.el7.x86_64 (@base)
Requires: libnma(x86-64) = 1.4.0-2.el7
Removing: libnma-1.4.0-2.el7.x86_64 (@base)
libnma(x86-64) = 1.4.0-2.el7
Upda