DevHeads.net

Postings by robert rottermann

how to enter path in 18.04 files dialog

Hi there, is it possible to make the files tool (is this natilus??) to
allow tho enter a path to a file instead of a breadcrumb style way to
stumble from folder to folder.

thanks

robert

no access to wifi after updating dualboot on HP250 G5 NB

Hi there,

I have install 16.04 LTS some month ago on a HP 250 G5 notebook.

Everything worked fine, but the dualboot was clumsy, as the user had to go into
the bios each time booting the laptop to define what OS to boot.

So i used bootrepair to set up the grub such, that the user gets a grub screen
to select the OS to boot from.

It was quiet some shuffling till I had all obstacles regarding UEFI restriction.
But not the dualboot works as expected.

However, the LAN, bot wired and wifi behaves strangely.

1. WIFI: I can not find any WIFI interface.

apt update messed up after crash

Hi there,

during a manual apt update on a remote box, the terminal crashed.

No I can not run apt upgrade animore.

This is what I get when issuing

apt upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Calculating upgrade...

17.10 has problems with embeded intel grafi

hi there,

when i try to start gparted on a freshly installed ubuntu 17.10

i get:
(gpartedbin:1515): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0
Removed /run/systemd/system/-.mount.
Removed /run/systemd/system/run-user-1000.mount.
Removed /run/systemd/system/run-user-121.mount.
Removed /run/systemd/system/tmp.mount.

trying to start synaptic creates a coredum

when i run

susanne@alessia:~$ lspci -nnk | grep -iA2 vga
i get:

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd
Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
[8086:0102] (rev 09)
Subsystem: Intel Corpo

postgresql does not autostart after apt upgrade (on debian)

Hi there,

this is a debian question ..

A debian 8 server was upgraded wit apt upgrade.

After this postgresql does not autoboot anymore.

It can be started executing.

service postgresql start

Can anybody give me a hint where to look for the reason?

thanks

robert

kernel 4.4.0-108 / 16.04 LTS does not boot anymore

Hi there,

my good old pc  running 16.04 LTS Desktop got a an update today.

Now it does not boot any more.

it is a: Intel® Core™ i5-2500 CPU @ 3.30GHz × 4

The kernel it got is 4.4.0-108.

Fro this one it does not boot any more.

Kernel 4.4.0-104 boots fine.

Is there something I can do about this?

thanks

robert

switch off auto-selection of text (or what ever it is called ..)

Hi there and merry Christmas to you all,

i have a super annoying problem of which I do not even know how to name
it ..

Some times my ubuntu 7.10 (but it was the same with former versions) on
a dell xp15 starts to "autoselect" text.

So when I click some where and move the cursor the text gets selected.

Very annoying.

No idea what triggers this.

When that state is active, I have I have not found a way how to switch
it off other then to reboot the laptop.

can anybody of you give me a hint, ho to handle this?

thanks

and have a good time

robert

no space left on /boot

Hi there,

after many years of dutiful service one of my remote boxes stops to accept updates.

It complains that there is no space on /boot

But I can not delete any of the old kernels as the following dialogs show

how can I clean up things?

robert

root@salome ~ # uname -r
4.4.0-22-generic

root@salome ~ # apt-get purge vmlinuz-4.4.0-81
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information...

time not showing on 17.10

Hi there,

on my laptop (dell xps15) I installed the new and shiny 17.10.

it works well so far, i like its crispy look on the high resolution screen.

what I am missing, is the time display in the top right corner, and I
could find no way to make it reappear.

can anybody please give me an idea how to fix that.

thanks

robert

no dns resolver when OpenVPN is running

hi there

i installed OpenVPN a long time ago and I started it manually from the cli up to
now. Everything worked fine.

Today I installed network-manager-openvpn-gnome, and now can open the vpn
connection from the UI which ist much more convenient.

only ...

As long as the VPN is running, the dns resolver does not work any more, and I
can not connect to the internet.

how can I fix that?

robert

how to disallow weak algorithms from ssh

|
|

|hi ther,|

|I had one of my servers tested using <a href="https://sshcheck.com" title="https://sshcheck.com">https://sshcheck.com</a>
|

it did point me to the following week algorithms that the server seams
to allow.

Where can I disallow them?

thanks

robert

|diffie-hellman-group14-sha1|

Diffie-Hellman with 2048-bit Oakley Group 14 with SHA-1 hash
<https://tools.ietf.org/html/rfc4253>
Oakley Group 14 should be secure for now. SHA-1 is becoming obsolete,
consider using SHA-256 version.

upgrade fails with unmet dependencies

Hi there,

on one of my live servers I wanted to do an apt upgrade.

It failed with an error, and now every attempt to upgrade fails.

Can somebody give me a pointer how to fix this?

thanks very much

robert

root@salome ~ # apt upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information...

how to add a new gateway to an existing network card to access virtual box

hi there

I have a ubuntu 16.04 running on a remote server, for which I have a
fixed address assigned by the provider.

on this machine I have a virtual box virtual server running with a
static address of 192.168.0.104

how do I add a gateway to access this address. it needs to be accessible
only on the remote server. not from the internet.

thanks

robert

ubuntu 16.04 became VERY slow

Hi there,

i am using ubuntu 16.04 on on a reasonably modern box.

During the last couple of weeks it has become unbearably slow.

Top shows

Tasks: 309 total, 1 running, 307 sleeping, 0 stopped, 1 zombie
%Cpu(s): 7.5 us, 1.9 sy, 0.0 ni, 90.6 id, 0.0 wa, 0.0 hi, 0.0 si, 0.0 st
KiB Mem : 8080208 total, 241524 free, 3555784 used, 4282900 buff/cache
KiB Swap: 8364028 total, 5313096 free, 3050932 used.

16:10 update, laptop looses network when going to sleep mode

Hi there,

I update my del xp15 to ubuntu 16.10.

Now when I close the lid and it goes to sleep mode and the wakes up
again it looses the network connection.

To reattach the network, I have to restart the network-manager.

From the messages during the wakening process i get the impression,
that the network is running in the beginning of it, but then later the
connection is lost.

Any idea how to fix this?

thanks

robert

upgrade to 16.04: php only produces gibberish

Hi there,

I upgraded a server from 14.04 to 16.04.

I have a number of php services running on this box.

Now they only produce pages of the format:

| | Author: Aleksander Machniak |
+-------------------------------------------------------------------------+*/ //
include environment require_once 'program/include/iniset.php'; // init
application, start session, init output class, etc.

is it possible to "upgrade" a linux box, by just overwriting everything from an other ISO?

Hi there,

I have a minix appliance (neo z64, intel Z3735F) with android KitKat 4.4.4.

Now I would like to install a Linux onto it.

I managed to install ubuntu 14.1 and 16.04 by creating bootable stick.

ubuntu 8.1, how to install software

Hi there,

I installed ubuntu 8.1 in a virtual box. (I need to test an old version
of firebird)
Now I would like to install some tools like subversion.
How can I do that. apt-get does not find anything.

thanks
robert

how to access android mobile from bash

Hi there,

I have ubuntu 16.04 installed.
when I attach an android device a files browser windows pups up and I can
navigate trough the files on the phone.
However I would like to download the files using rsync.

no wlan after install of 16.04 (dell xps15)

Hi there,
I installed ubuntu 16.04 on my dell xps 15.
Unfortunately wlan does not work any more.

no wlan is offered in the system settings, and
and no wlan device is in the /etc/network/interfaces.

root@lappi:/home/robert# cat /etc/network/interfaces
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopback

this is what lspci displays:

root@lappi:/home/robert# lspci -vnn -d 14e4:
06:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4352 802.11ac
Wireless Network Adapter [14e4:43b1] (rev 03)
Subsystem: Dell BCM4352 802.11ac Wireless Network Adapter [1028:

public key not valid anymore after update to 16.04

Hi there,
I updated my ubuntu 15.10 box to 16.04 beta.

Now my public keys do not "work" any more. I can not log into any of the remote
machines I could before.
Why could that be?
Is there a way to fix that without generating new keys?

thanks
robert

bind 9 fails to update

Hi there,
I am running Ubuntu 14.04.4 LTS.
Now when I try to upgrade I get the following error:
Setting up bind9 (1:9.9.5.dfsg-3ubuntu0.8) ...
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
* Starting domain name service...

DELL XPS 15 dos not wake from suspend: A solution hopefully

Hi there,

for some months I was fighting the fact, that my dell xps15 with 4k display did
not wake from suspend to a usefull state.
It did wake from suspend but the the screen remained black and also all the
periphery (keyboard, wlan) did not respond.

Now I hopefully have found a solution (based on
<a href="http://karlgrz.com/dell-xps-15-ubuntu-tweaks/" title="http://karlgrz.com/dell-xps-15-ubuntu-tweaks/">http://karlgrz.com/dell-xps-15-ubuntu-tweaks/</a> et all):
I created a file: /etc/pm/config.d/00-use-suspend-hybrid
with the following content:

HIBERNATE_MODE=platform

# Always use hibernate instead of suspend, but with "suspend to both"

if [ "$METHOD" = "suspend" ]; then

METHOD=suspend_hybr

no network (eth0/wlan0) after reinstall of 15.10

Hi there,

after reinstalling 15.10 (using the option in its install menu to
reinstall preserving user data) I have no entries in
/etc/network/interfaces but the local interface.

how can I add the by hand? And have them work of course.
It looks as if just adding the wlan0 interface to
/etc/network/interfaces does not help.

thanks
robert

smartctL for mmcblk

hI there,

I am looking for a way to use the smarttools especially smartctl for a mmcblk
device.

I would like to use it for an sd card that has an SMART interface integrated.
Unfortunately under Linux the manufacturer only provides a utility that supports
sdx devices.

thanks for your ideas
robert

ping questions

Hi there,

At work I have an internet connection with a static IP. A Zyxel isdn
modem is connected to it.
Trying to ping that IP from outside fails (100% loss).

When I am logged in a pc in a private network behind the modem, I can
ping the that same IP without loss.

Why is that so?

thanks for your info
robert

kate NEARLY usable for remote files

Hi friends in ubuntu,

my favourite programmers editor is kate.
On of the main reasons (THE main reason, actually) is that it allows to
edit remote files with perfect ease.
Just open it using an url that points to the file like
fish:// ... at remotebox dot ch/etc/hosts (where fish:// is the protocol to use).

now the bad part:
it does not work..
at least, only clumsily ..

I have to open a remote file from a shell calling kate with the file as
a parameter:
kate fish:// ... at remotebox dot ch/etc/hosts

then it opens the file nicely, it even reloads it when the session is
reloaded at a later time.

So

questions re kubuntu 15.10 on "high"-resolution laptop.

Hi there,

I just installed kubuntu 15.10 on my dell xps15 wich has a
"retina"-like 4-k display.

Now I have two questions:
1. I can not log into the net, and I do not find any way to configure
the network (both wireles and wired). Where do I find this settings?
I found how to set a internet proy, but not how to set the ip address..
2. How can I scale UI?
I found "scale display" in the system setting. But this only sales
the content of opened windows, but not the UI.. How do I scale the UI
elements?

thanks
Robert

kubuntu V15.10 extremely sluggish to use, switching windows slooooow

Hi there,

I did install kubuntu 15.10 on my ubuntu box.
Now working with it is very sluggish.
It sometimes takes 5-10 seconds when I click a window until it is
activated. Or when I want to enter the subject of a mail it takes very
long until the entered text is displayed.

But not always. Sometimes everything works nice and smoothly.

I need to say, that I installed over an existing ubuntu with unity, and
I did keep the home.

thanks for your tips.

robert

how to adapt kubuntu 15.10 for high resolution

Hi there,
I just installed kubuntu 15.10.

I have difficulties to set it for my high resolution laptop (dell xps15).
I can set the screen zoom factor. This seems to work for applications like
mozilla. But the desktop elements still remain very small and very hard to use.

thanks for your input

robert